Hommage aan jarige Rinus de Jong

19 March 2017

Afgelopen zondag vierde clubicoon Rinus de Jong zijn 83e verjaardag. Clubarchivaris Rinie Mees schreef deze mooie hommage.

Clubicoon

Op 19 maart viert Rinus de Jong zijn 83e verjaardag. Hij is van grote betekenis geweest voor het Bossche en Nederlandse basketbal. Vandaar dat ik hier een artikeltje plaats over de grootste Heroe van het Bossche basketbal. Zonder de Jong zou de geschiedenis van EBBC, de successen, waarschijnlijk op een A4tje kunnen. Nu heb ik er al zo’n 400 pagina’s van gemaakt.

Rinus is ooit begonnen als voetballer en speelde nog samen met zijn vader. Via de gymleraar Jan van Gent (inderdaad de vader van Maarten) kwam hij in aanraking met basketbal en was al snel aan de sport verknocht. Lange tijd speelde hij voor het Rotterdamse Arrows waarbij hij een dominante center was die veel scoorde. In seizoen 1957-1958 werd hij zelfs topscoorder van Nederland met 383 punten. Hij scoorde ook ooit zelfs 66 punten in een wedstrijd. Voor zijn werk verhuisde hij begin jaren 60 naar Heusden en stopte bij Arrows. Hij baalde er van dat hij nooit kampioen van Nederland was geworden, altijd lagen de Amsterdamse clubs dwars. EBBC benaderde Rinus en hij ging de geel-zwarte kleuren verdedigen. Met hem werden de Bosschenaren kampioen van de Eerste divisie in 1965. De eerste ploeg van buiten de Randstad ging in de Eredivisie spelen. Dat duurde één seizoen. De Jong bleef spelen t/m 69-70. Toen vond hij het welletjes, ook omdat hij in juli 1970 naar Belgie verhuisde. Officieel speelde Rinus 18 interlands maar dat zijn er volgens hem 30 omdat de NBB hem verward heeft met een andere de Jong.

FCP1989blz1 (1)

Grootste successen

Een seizoen later werd stond EBBC opnieuw bij Rinus op de stoep. De club dreigde failliet te gaan, er was een schuld van 3.500 gulden. De Jong nam daar van het leeuwendeel voor zijn rekening en keerde terug bij de club als voorzitter en als coach van het eerste team. Onder zijn leiding promoveerde EBBC in 1972 naar de Eredivisie (met een piepjonge Theo Kropman). Met twee goede Amerikanen, Bravard en Fritz bereikte de Bossche ploeg in 1973 de zevende plek (van de 12). De Jong gaat zich dan volledig toeleggen op het leiden van de club en haalt Janbroers als coach. De club groeit stevig door, niet in het minst omdat de beste Nederlandse basketballer, Kees Akerboom, werd gehaald. In 1979, voor bijna 11.000 toeschouwers werd in Leiden het eerste landskampioenschap binnen gehaald. In datzelfde seizoen werd ook internationaal gepresteerd, de finale van de Europacup 2 werd bereikt.  Helaas werd die verloren.

Vele seizoenen kwamen de beste Europese teams naar de Vinkenkamp en vanaf september 1982 naar de Maaspoort. In 1993 nam de Jong afscheid als voorzitter. Hij kreeg een mooi cadeau, het tiende kampioenschap. Onder zijn leiding stond de Bossche ploeg 15 maal in de finale van de play-offs, waarvan 14 op rij en waren er zes kampioenschappen achter elkaar. Lange tijd was Rinus nog maar weinig in de Maaspoort te vinden. In 2002 keerde hij terug als vaste bezoeker. Een jaar later is hij weer actief om EBBC van de ondergang te redden. Door zijn bemoeienis komt Huub van de Boogaard, met zijn bedrijf Tulip geld in de club te steken. In 2004 neemt Rinus het voorzitterschap weer op zich dat eind 2005 eindigt als de club is opgegaan in EiffelTowers. Zo’n 25 seizoenen heeft hij leiding gegeven aan de Bossche club. Vele grote namen zijn door hem naar Den Bosch gehaald. Veel van die helden inclusief Rinus, staan op banners in de Maaspoort. Een mooi eerbetoon van clubeigenaar Bob van Oosterhout die het verleden en de betekenis van Rinus de Jong voor de club op juiste wijze weet te waarderen. 

9193_026

Clubliefde blijft

Rinus heeft niet alleen veel betekend voor Den Bosch maar ook voor andere clubs die hij vaak met donaties overeind heeft geholpen. Ook heeft hij verschillende basketbalclubs opgericht. Bij zijn afscheid in 1993 is hij koninklijk onderscheiden. In 2006 ontving hij de sportpenning van de stad ’s-Hertogenbosch. Vreemd genoeg is hij bij de NBB slechts lid van verdienste.

Hoewel zijn mobiliteit hem parten speelt, is hij nog steeds bijna bij elke wedstrijd van de New Heroes. Hij moet daarvoor een lange rit maken vanuit het Belgische Herentals. Het nieuwe elan, na de bijna-dood ervaring van de club, spreekt hem aan. 

Rinie Mees

Deel deze pagina

next match
20 October 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!