De finale! Maar hoe kwamen we daar?

28 March 2019

De finale! Maar hoe kwamen we daar?
EBBC behaalde in 1979 de finale van de Europa Cup. Ton Boot en zijn mannen speelden deze historische wedstrijd in Porec tegen het sterke Gabetti Cantu. De finale werd helaas met 83-73 verloren, maar wat een mooie reeks had de ploeg daarvoor afgelegd. EBBC versloeg o.a Hapoel Tel Aviv, Avanti Brugge, ASVEL Vileurbanne, Slask Wroclaw en werd daarmee groepswinnaar in hun poule.  In de halve finale trad men aan tegen de nummer twee uit de andere poule, Sinudyne de Bologna. In de uitwedstrijd was Bologna nog met 85-73 te sterk, maar in een tot aan de nok gevulde Vinkenkamp wist EBBC met 13 punten verschil, na 2 verlengingen, het onmogelijke mogelijk te maken, 105-92. In deze speciale 'Return Of The Legends!' week duiken we nog eens goed in dit historische treffen met Bologna. 

Kolkende Vinkenkamp
De Vinkenkamp had wel vier keer uitverkocht kunnen worden, valt te lezen in het verslag van Rinie Mees van destijds. Vanaf 11-6 moest Bologna het zonder hun startende guard doen. Hij stapte op de voet van Dekker en kon niet meer verder. Zijn vervanger Valenti bleek een bijzonder goede stand in. Bij 17-8 pakte de coach van Bologna, de Amerikaan Drisocll, zijn eerste time-out. Na die time-out kon EBBC nog verder uitlopen naar 27-18.

Kirkland benutte zijn specialiteit, namelijk scoren onder het bord. Bij één van die acties was dat een drievoudig succes. Hij scoorde 27-18, benutte zijn bonus en zorgde ervoor dat Cosic al vroeg tegen zijn derde fout aanliep. 

Akerboom 'on fire'

Cramer en Lister werden vervangen, Akerboom had even moeite met scoren en de gasten kwamen terug tot 32-25. Boot wisselde de man-to-man verdediging af tot zone, maar de Italiaan Bertelotti schoot dat vakkundig aan gort. Het rustsignaal klonk bij 46-43. De Italianen gingen vol vertrouwen de kleedkamer in, Den Bosch vooral getergd. In het 3e kwart was het vooral Akerboom die 'on fire' was. Maar liefst 10 van zijn 12 schotpogingen gingen raak na rust. De score ging van 52-43 naar 58-47 en vervolgens 64-53. Het gaatje was geslagen, maar het was nog niet genoeg. Acht minuten voor tijd scoorde Cramer na een steal 66-53 en voor de eerste keer stond EBBC virtueel in de finale.

Het massaal opgekomen publiek liet zich ook deze wedstrijd niet onbetuigd, het scandeerde voortdurend teksten als: “Ole, Ole, Den Bosch Ole”, “Den Bosch is onze glorie” en het alom bekende “Heya Den Bosch”.

Verlengen 
De marge in het verloop van de wedstrijd bleef schommelen rond de 10 punten. Via 74-64 werd het 82-72. Akerboom bracht de marge even naar 14, maar Bologna kwam even makkelijk weer terug tot 12 punten. Dekker gooide EBBC weer naar een marge van 14, maar door 2 vrije worpen van Valenti werd het 90-78. EBBC kreeg de laatste aanval, maar Cramer miste zijn schot. De eerste verlenging was een feit. In die verlenging bleef het verschil intact en bij 96-84 was het weer Cramer die, in de laatste aanval, EBBC naar de finale kon schieten. Ook deze keer kwam het er nog niet van en gingen we voor de 2e keer verlengen. In die 2e verlenging liep Akerboom al snel tegen zijn 5e fout aan. Bij Bologna was het plaaggeest Cosic die ook tegen zijn 5e fout aanliep en kon Buff zijn bonus vrije worp benutten.

Verwoestende dunk van Kirkland
Het verschil was weer 12 punten. Cramer bracht de marge naar 14 en bij de stand van 102-88 scoort Cramer 1 van zijn 2 vrije worpen, 103-88. Bologna kwam via 2 vrije worpen terug tot 103-90, maar het was uiteindelijk Kirkland die met een verwoestende dunk 10 seconden voor het eind de 105-90 op het bord zette. Bologna mocht nog de 105-92 maken, maar de marge van 13 was genoeg om door te gaan naar de finale.

Kirkland speelde vijftig minuten en was verdedigend super. Scoorde 19 punten tegen 74% en als slagroom op de taart was zijn laatste score er eentje om in te lijsten. Zijn dunk en (laatste) winnende score zette de Vinkenkamp op zijn kop.

Waar is Rinus?
Rinus de Jong heeft van deze wedstrijd niet veel gezien. Het grootste gedeelte van de wedstrijd heeft hij in zijn auto gezeten en geluisterd naar het verslag van Jack van Gelder op de radio. Na het laatste fluitsignaal snelde hij zich de hal in om tezamen met de rest datgene te vieren wat uniek was in het Nederlandse Basketball: EBBC had de finale van de Europa Cup II bereikt!

Return Of The Legends! 
Om deze historische prestatie en het hierop volgende Nashua-tijdperk te eren organiseert New Heroes Basketball in samenwerking met niemand minder dan Jan Dekker aankomende zatedag (6 april) Return Of The Legends! Alles wat je moet weten over deze prachtige basketball-dag lees je hier.


Programma

Programma -rotl -definitief _500x 345 (1)

Kaarten
Toegang tot ‘Return Of The Legends!’ heb je al door een ticket voor de wedstrijd van diezelfde avond vs. Apollo Amsterdam te kopen. Dat doe je hier! Heb je al een seizoenkaart? Dan hoef je geen losse ticket te kopen! 

Deel deze pagina

Stay in touch with us!