Een vette laag Americana

03 May 2016

DOOR NIELS VAN DEN HOVEN

Walter Verhoeven windt er geen doekjes om. "Het is de bedoeling dat er geen enkel dood moment is", zegt de man met de titel 'coördinator entertainment' bij basketbalclub SPM Shoeters. Als dat de belangrijkste taak is van Verhoeven en zijn entertainmentploeg, dan volbrengen ze die elke thuiswedstrijd glansrijk. Een avondje Shoeters in de Maaspoort in Den Bosch houdt niet op bij een simpele basketbalwedstrijd. Er zit een hele show omheen, vertier met een dikke laag Amerikaanse traditie. Vanavond weer tegen Landstede uit Zwolle.

Sfeer

Bij de Bosschenaren begint dat vlak voor de wedstrijd, als de sfeerloze tl-lampen uitgaan en de spotlights het overnemen. Dan: rook, flikkerende laserlichten en een deinende beat. Mascotte Duke - een paars-rood-gele draak - sprint op volle snelheid het speelveld op en zwaait wild met de Brabantse vlag, alsof hij de Bossche capitulatie doorgeeft aan de vijand. De speaker verlaagt zijn stem een octaaf en somt de namen van de spelers op. Een voor een doemen ze op uit de rook, door een haag van cheerleaders. Op het grote tv-scherm bovenin de sporthal loopt een film met fragmenten uit de kleedkamer, die de kijker het idee moet geven dat het een epische avond wordt.

"Toen deze club nog EiffelTowers heette, hadden we al danseressen, maar de laatste jaren is het entertainmentgedeelte een stuk uitgebreid", zegt Verhoeven. De voorbeelden halen de Bosschenaren uit de Verenigde Staten, waar het showelement gerust extravagant genoemd kan worden. Basketbal is daar een van de grootste sporten.

Scooter

Bij Shoeters is er geen enkel moment rust. Te pas en te onpas start de dj een plaatje, ook tijdens het spel. Elke time-out, die een minuut duurt, wordt opgevuld door dezelfde cheerleaders. In de rust - van een kwartier - tussen het tweede en derde kwart zijn er weer andere danseressen.

In de laatste rustperiode wordt een toeschouwer achterop een scooter het veld opgereden, hij mag met een paar rake worpen proberen de scooter te winnen. Het meest dolkomische is de bestuurbare auto tijdens de timeouts. Met een bord van hoofdsponsor SPM crosst-ie over de houten vloer.

En het publiek? Reageert dat net zo enthousiast als in Amerika? Nou nee, in Den Bosch regeert vooral de Hollandse nuchterheid. Bij Shoeters is er geen enkel moment rust. Te pas en te onpas start de dj een plaatje, ook tijdens het spel.

Bron: Brabants Dagblad 3-5-2016

Deel deze pagina

next match
15 December 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!