Glansrijke overwinning in Europa

18 October 2018

Al na tien minuten was duidelijk dat er voor Pardubice in Den Bosch niets te halen viel. New Heroes Basketball opende met een 32-14 kwartstand. In het derde kwart gaf New Heroes nog eens gas: 25-9. Dat leidde tot een overduidelijke zege: 91-58.

Absolute uitblinker Steven Cook, deze avond goed voor 24 punten (en ook nog eens 6 rebounds, 6 assists en een effectiviteitscijfer van liefst 36), zette New Heroes Basketball direct vanaf het begin op een voorsprong, 2-0. Twee driepunters van Payton Henson, beide op aangeven van Cook, brachten de thuisclub naar 8-4. Even later waren de rollen omgedraaid en noteerde Cook ook een driepunter voor een eerste serieuze voorsprong (13-6), na een assist van Henson.

Cook met een dunk en nog een score vergrootte de snelle voorsprong naar 22-9 voordat de Tsjechen weer iets terug kwamen tot 22-14. Den Bosch had geen moeite met het binnenschieten van driepunters in dit eerste kwart en noteerde over de hele wedstrijd knap 12 rake drietjes op 28 pogingen. Vanuit driepuntsland scoorden ook Keshun Sherrill en Jonathon Williams kort achter elkaar voor 28-14. Den Bosch eindigde het eerste kwart zelfs met een uiterst comfortabele voorsprong van 32-14 na een dunk van Cook en even daarvoor een interceptie van center Nick Oudendag.

Het gevaar van een dergelijke vroege voorsprong is dat de concentratie verslapt en de tegenstander beetje bij beetje dichterbij en soms zelfs helemaal terug in de wedstrijd komt. New Heroes onderkende blijkbaar dat gevaar en liep meteen nog wat verder weg via twee vrije worpen van wie anders dan Cook en een driepunter van Devon van Oostrum (37-16).

Via een driepunter van Dwayne Benjamin, met slechts 13 punten topscorer voor Pardubice in deze wedstrijd, kwamen de Tsjechen iets terug tot 39-24. Coach Ivica Skelin nam daarop een time-out om zijn troepen bij de les te houden. Dat lukte in eerste instantie niet helemaal, want de bezoekers slaagden er even in om het verschil terug te brengen tot tien punten: 42-32. Maar voordat er weer enig geloof bij Pardubice ontstond, tilde de thuisclub het verschil weer naar een geruststellende 15 punten bij de rust (51-36). Onder andere via vier rake vrije worpen van Cook en daarvoor een driepunter van Williams.

De Tsjechen hadden in de rust ongetwijfeld hun te hanteren tactiek en eventuele aanpassingen daarop besproken. Maar na nog geen drie minuten spelen in de tweede helft vluchtte Pardubice noodgedwongen al in een time-out bij een 59-38 achterstand en konden alle aspiraties in de prullenbak. Via rake driepunters van Sherrill en Jessey Voorn en een dunk van Oudendag werd het 71-43 en zelfs 76-45 aan het eind van het derde kwart, via wie anders dan Cook.

De vierde en laatste periode was niet meer dan voor de statistieken en om de toeschouwers in de Maaspoort op een aantal momenten nog eens te verwennen. Van Oostrum pikte ook een driepunter mee en Maarten Bouwknecht pakte een steal en bezorgde Williams de kans op 85-45 en daarmee het grootste verschil in de wedstrijd.

Met nog ruim zeven minuten te spelen maakte eerst jongeling Stan van den Elzen zijn Europese debuut en in de laatste twee minuten mocht zijn leeftijdsgenoot Norbert Thelissen eveneens voor het eerst op dit niveau zijn opwachting maken. Via twee vrije worpen bepaalde Roel Aarts de eindstand op een imposante 91-58 overwinning.

Met vijf verschillende spelers in de dubbele cijfers en een duidelijk reboundoverwicht (48 om 30) leverde New Heroes Basketball een knappe teamprestatie die hoopgevend is voor de volgende wedstrijden in Europa. Al zullen de andere tegenstanders in de poule uit respectievelijk Rusland en Israƫl een stuk meer tegenstand bieden dan de tegenvallende Tsjechen.

Bron: Dutch Basketball League

Deel deze pagina

next match
20 April 2019 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!