SPM Shoeters plaatst zich ten koste van Lokomotief Rijswijk

08 February 2016

Door: Menno Schraven

RIJSWIJK, 7 februari 2016 - SPM Shoeters heeft zich vanmiddag ten koste van Lokomotief geplaatst voor de halve finale van het bekertoernooi: 59-86. Dat heeft wel meer moeite gekost dan verwacht. Bij rust was het verschil met de eerstedivisionist pas vijf punten: 38-43.

Er was vooraf geen twijfel mogelijk dat de landskampioen uit Den Bosch deze wedstrijd in Rijswijk ging winnen. De vraag was echter: met welke eindstand op het scorebord? In 2003 ontving Lokomotief, toen uitkomend in het rayon, voor het laatst een team uit de toenmalige eredivisie en tegenstander Weert eindigde toen ver boven de honderd.

Lokomotief kan al heel wat jaren leunen op een ijzersterke jeugdopleiding en plaatste zich voor deze ronde ten koste van rivaal Voorburg, dat uitkomt in de promotiedivisie. In de vorige ronde had SPM Shoeters promotiedivisonist Binnenland nog met precies veertig punten verslagen, maar Lokomotief had zich stellig voorgenomen beter voor de dag te komen. Zeker voor het eigen, hondstrouwe publiek dat reikhalzend had uitgekeken naar deze wedstrijd tegen Den Bosch.

De thuisclub, nog altijd spelend in de (te) kleine Van Zweedenzaal, opende brutaal de score via Luke Essenstam. Kees Akerboom, die namens Shoeters als een van de weinigen echt op dreef was in deze bekerwedstrijd, zette daar onmiddellijk twee scores tegenover, waaronder een driepunter. Essenstam liet op zijn beurt meteen ook een driepunter en nog een gewone score aantekenen en de Rijswijkers namen met 7-5 gewoon weer de leiding over de wedstrijd. Lokomotief probeerde met af en toe een zonepress de aanvalsopzet van SPM waar mogelijk iets te ontregelen. Natuurlijk liet Den Bosch zich niet van de wijs brengen, maar erg overtuigend was het aanvalsspel niet en ook verdedigend liet Shoeters vaak net iets te veel ruimte aan de thuisploeg.

Bij 10-9 voor Lokomotief nam coach Sam Jones zelfs noodgedwongen een time-out om zijn spelers wakker te schudden. Een pass van Ralf de Pagter op Dejan Kravic voor een alley-oop zorgde vervolgens voor 12-13 en daarmee leek de toon eindelijk gezet. Pim de Vries (score met bonus) tekende voor 15-18, maar Lokomotief bleef uiterst knap in het spoor. Een mooie score van de pas 16-jarige jeugdinternational Boyd Van der Vuurst de Vries, gevolgd door een knappe driepunter van zijn hand zorgde voor een verassende 20-20 gelijke stand, kort voor het einde van het eerste kwart. Een fraaie score van Luke Essenstand die een aanvallende rebound in de lucht afmaakte, betekende 22-24, waarna Arvin Slagter Lokomotief nog even ‘pijn’ deed met een driepunter voor 22-27 als eindstand van het eerste kwart.

Voor Shoeters zou het dan vanaf het tweede kwart echt moeten gaan gebeuren. Opnieuw opende Lokomotief echter de score (driepunter Lennart Overdevest) en pas vanaf 27-30 sloeg Den Bosch het eerste serieuze gaatje naar 32-41. Nu was het de beurt aan de coach van de Rijswijkers (Pieter Mourik) om te vluchten in een time-out en zijn manschappen even op adem te laten komen. Kravic met een dunk hield het verschil op negen (34-43), maar het slotakkoord van de eerste helft was verrassend genoeg toch voor Lokomotief dat met een schot van Van der Vuurst en twee vrije worpen van Ajene Wansing het verschil halverwege op slechts vijf punten hield: 38-43, met een 16-16 tussenstand voor dit geheel gelijk opgaande tweede kwart.

Den Bosch vertrok toch enigszins met de staart tussen de benen naar de kleedkamer en de Rijswijkse toeschouwers wreven met een blik op het scorebord toch even goed in de ogen of het nu werkelijk klopte wat zij zagen. Stefan Wessels, die vanwege een kneuzing van heup en ribben opgelopen op de training, niet in actie kwam, had de eerste helft vanaf de bank met lede ogen aangekeken. “Ik was verbaasd over onszelf. We waren laks, niet scherp. Ik denk een gebrek aan focus door onderschatting, maar we wisten echt wel wat we konden verwachten. Zij speelden op het randje, alles of niets, maar zo zou ik ook spelen. Voor het publiek was het super leuk, maar voor ons was dit pijnlijk.”

Na rust opende Loko voor de derde keer in een kwart de score, nu na goaltending van Kravic, die na een gemist schot van Joost Vos tegen het bord sloeg. Van 40-43 liep Shoeters naar 40-47 en kreeg dezelfde Vos nog een onsportieve fout vanwege het ‘professioneel’ stoppen van een break, iets wat in de DBL normaal gesproken niet meer op die manier bestraft wordt. Slagter met een driepunter tilde het verschil voor het eerst boven de tien (40-51) en van 43-54 liep Den Bosch nu wel professioneel verder uit naar 43-60, via vijf punten op rij van Akerboom. Marcel Aarts beëindigde het kwart met een score namens Shoeters voor 47-66.

De wedstrijd was daarmee wel gespeeld, maar het vierde kwart maakten beide ploegen er nog wel een strijd van, waarbij Lokomotief niet van opgeven wilde weten en het verschil beperkt bleef houden. Van 49-71 werd het nog 55-71 via een van de uitblinkers aan Rijswijkse kant Laurens Yperlaan. Daarna gaf Shoeters nog even gas met twee driepunters op rij van Maarten Bouwkecht en Leon Williams en de tweede alley-oop van Kravic. De laatste score voor Lokomotief kwam van Lennart Overdevest voor 59-82, waarna Frerik Adriaans en Pim de Vries vanaf de vrije worplijn de eindstand bepaalden op 59-86.

Verliezend coach Pieter Mourik was absoluut tevreden over het verloop van de wedstrijd. “Dit was boven verwachting. We hebben de week hiervoor bewust niet teveel tactisch getraind. We wilden met overtuiging en durf spelen. Gewoon hard naar de ring gaan en schieten. Den Bosch geeft veel druk, wij probeerden onze guards te laten penetreren en dan de open man te vinden. In het derde kwart werden we fysiek overklast. Toen was er even het gevaar dat het alsnog boven de veertig punten verschil zou komen, maar we pakten het daarna goed op. Wij hebben genoten en het publiek heeft genoten.”

Topscorers Lokomotief: Luke Essenstam 12, Laurens Yperlaan 11, Lennart Overdevest 11, Boyd van der Vuurst de Vries 7, Jeroen Overdevest 6, Joost Vos 4, Ian van Loon 2, Ajene Wansing 2, Giel Deelen 2, Kevin Joukes 2, Frode van der Drift 0.

Topscorers SPM Shoeters: Kees Akerboom 19, Dejan Kravic 14, Arvin Slagter 14, Pim de Vries 9, Ralf de Pagter 7, Leon Williams 7, Marcel Aarts 6, Maarten Bouwknecht 5, Frerik Adriaans 5, Tom van Haeren 0.

Deel deze pagina

next match
20 October 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!