Marcel Aarts stopt met topbasketball

07 August 2017

Marcel Aarts stopt met topbasketball

Met die beslissing komt een einde aan een lange carrière in Den Bosch. Gedurende 13 seizoenen was Aarts actief in 638 wedstrijden en scoorde in totaal 2.889 punten. Binnenkort krijgt Marcel een gepast afscheid in de Maaspoort, maar we blikken nu al terug met dit afscheidsinterview.

----

Marcel dit interview staat in het teken van jouw afscheid van het topbasketball. Als ik goed ben geïnformeerd begon deze loopbaan al in 2002?
Dat klopt in 2002 speelde ik echt voor het eerst mee, het seizoen daarvoor trainde ik al met het eerste mee. Toen ik een jaar of 11 was ben ik bij EBBC begonnen en er eigenlijk altijd gebleven.

Door de jaren heen ben je van constante waarde voor Den Bosch geweest.
Inderdaad.  Ik heb altijd wel mijn ding gedaan en niet al te wisselvallig gespeeld. Er zat groei in en voor mijn gevoel ging het gewoon goed.

Van wie heb je het meeste kunnen leren, zowel van spelers als van coaches?
Als je jonger bent dan leer je meer. Toen ik begon was dat met Toon van Helfteren. Dat vind ik nog steeds een hele goede coach. Ik speelde ook samen met Marcel Huijbens, tevens een hele goede speler. Dat is op mijn positie heel nuttig geweest. Ik was een jaar of 17 toen ik onder Toon begon te trainen, dat was erg leerzaam voor mij. Wanneer je 10 jaar later bij diezelfde coach en speler komt dan zal je daar aanzienlijk minder van leren. Op mij hebben zij enorm veel invloed gehad.

Welke wedstrijd staat je nog het beste bij?
Natuurlijk zijn de wedstrijden waarin je kampioen wordt mooie wedstrijden. Maar thuis tegen Real Madrid was echt een hele speciale. Natuurlijk omdat we die wonnen maar ook omdat ik in die wedstrijd best veel gespeeld heb. Het was sowieso een mooie wedstrijd en omdat ik er ook nog eens een flink aandeel in had is die wedstrijd mij altijd bijgebleven. Het was heel bijzonder, vooral als je kijkt naar het gigantische budget dat zij hadden. De verwachtingen voor Den Bosch waren vooraf nogal laag en het is dan prachtig wanneer je zo’n pot toch weet te winnen.

(6 november 2006, na overtime wint Den Bosch van Real Madrid met 84-77)

Wat was voor jou het hoogtepunt van jouw carrière?
Het meest bijzonder vond ik dat er een NBA-scout voor Rodgers kwam kijken. Die zei aan het einde van de wedstrijd dat hij vond dat ik de meeste indruk op hem had gemaakt. Dat was wel heel bijzonder om te horen natuurlijk. Zeker omdat ik meestal niet als heel opvallende speler speel. Dan is het wel speciaal dat iemand die er verstand van heeft ziet dat je nuttige dingen in het veld aan het doen bent.   

(In januari 2007 speelde Eiffeltowers Den Bosch tegen Rode Ster Belgrado. Danny Ainge van de NBA kampioen Boston Celtics was in de hal om te scouten)

Als er een hoogtepunt is in jouw carrière dan heb je ook een dieptepunt. Wat was dat?
Dat was dat ik mijn jukbeen brak na een botsing met Joe Burton van Zwolle. (halve finale beker 2015).  Dat voelde zo bagger want ik ben eigenlijk altijd blessurevrij geweest. Ook het moment waarop het gebeurde. Gelukkig was ik wel net hersteld voor de play-offs. Ik speelde in die periode goed dus het kwam extra ongelukkig uit.

Verder heb ik weinig blessures gehad. Ik heb weleens een wedstrijd gemist maar zelden twee of drie op een rij. Eén keer heb ik bij Don Beck in een voorseizoen twee vingers uit de kom gehad. Toen mocht ik vier weken niks doen dan een beetje hardlopen. Dat was gewoon domme pech. Je ziet toch dat lange mensen vaak blessuregevoeliger zijn maar daar heb ik gelukkig nooit last van gehad.

Welke coach vond je het beste in al die jaren?
Ja dan zou ik toch voor Toon van Helfteren gaan. Hij weet sowieso heel veel van het spelletje en is heel ervaren. Extra fijn aan Toon is dat hij ook center was. Bijna alle coaches zijn spelverdeler of forward geweest. Ergens ook wel logisch dat aan die andere spelers de meeste aandacht wordt besteed, ze zijn toch het leeuwendeel van het team. Ik heb het idee dat we bij Toon wat meer center specifieke training kregen dan bij andere coaches.

Het kan ook gewoon zijn dat ik dat nu zo zie omdat ik jonger was en toen alles veel professioneler werd dan daarvoor. Toon was gewoon heel duidelijk in wat hij wilde en hij coachte daar ook naar. Als je iets niet deed dan werd je gewoon gewisseld, dat heb ik bij heel veel andere coaches gemist. Toon was heel duidelijk en heel streng maar wel met de reden om je beter te maken.

Nu ben je echt een “kind” van de club. Eigenlijk altijd voor Den Bosch gespeeld op twee jaar na dat je bij Matrixx gespeeld hebt. Hoe heb je dat ervaren? 
Ik was natuurlijk al heel lang bij hetzelfde team. Het leuke is dan dat je iedereen en alles kent. Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt hoe het is om als nieuwe speler in een bestaand team of een bestaande organisatie binnen te komen. Dat was wel leuk om dat te ervaren. In Den Bosch was ik er een beetje ingerold vanuit de jeugd, daar ging je eerst mee trainen, mee spelen en uiteindelijk zit je in het team. Het was niet echt de bedoeling om uit Den Bosch weg te gaan maar ik heb in Wijchen een leuke tijd gehad en het was leuk om het eens vanaf de andere kant te ervaren.

Heb je vaker het idee gehad om bij Den Bosch weg te gaan?
De enige keer dat ik serieus getwijfeld heb is toen het nog Tulip was en ik naar Eiffel in Nijmegen kon gaan omdat ze daar meer financiële middelen hadden en Europees speelden. Toen kwam Eiffel naar Den Bosch dus hoefde ik ook niet meer na te denken en pakte dat perfect uit. In Den Bosch heb ik het altijd naar mijn zin gehad dus ik hoefde ook niet weg.

De statistieken die je hebt opgebouwd bij Den Bosch zijn indrukwekkend maar één ding valt wel op; In al die jaren heb je niet één driepunter gescoord.
Ik denk dat ik er misschien vijf geschoten heb op momenten met nog 1 seconde op de klok, gewoon omdat het moest. Voor het mooie had ik er daar een van raak moeten schieten. Het zit niet in mij dat ik ballen ga forceren omdat ik per se die driepunter wil maken. Ik stond dichter bij het bord dan de driepuntslijn. Ik doe gewoon wat er van me gevraagd wordt. Ik heb altijd met spelers gespeeld die aanzienlijk beter in driepunters schieten zijn dan ik ben. Als je met spelers als Akerboom speelt dan vind ik het niet zo’n goed idee dat ik die ballen zelf ga schieten.

Je bent ook nog international geweest.
Ja dat klopt, ik heb twee wedstrijden gespeeld. Ik was eigenlijk bij de voorselectie afgevallen maar door blessures werd ik gevraagd om toch mee te doen.  Ik was toen al met het voorseizoen van Den Bosch bezig. Ik weet zo niet meer precies tegen wie ik in het Nederlands team gespeeld heb. Ik dacht thuis tegen Montenegro maar dat weet ik niet zeker en uit weet ik helemaal niet meer wat voor wedstrijd het was. Ik heb er enorm van genoten maar op de een of andere manier vergeet ik dit soort dingen altijd weer snel.

Andere jaren heb ik wel bij de selectie gezeten maar viel dan af. Er zijn ook verschillende jaren geweest dat ik wel gevraagd werd maar dat ik in de zomer andere prioriteiten had en niet mee kon doen. Ik had daar misschien wel iets meer uit kunnen halen. Ik heb genoten van de interlands die ik gespeeld heb.

Stop je nu met topbasketball of gaan we nog zo’n Houdini act als vorig jaar van je zien?
Ik was het niet van plan. Dat was ik vorig jaar ook niet maar toen belde Jos mij met de vraag of ik nog zin had om verder te gaan en ik dacht “ach waarom ook niet”. Het blijft toch ook gewoon een heel leuk spelletje en het is natuurlijk erg leuk omdat op topniveau te spelen. Ik verwacht niet dat het nog een keer gaat gebeuren.

Wat is nu jouw toekomst in basketball-land?
Mijn intentie is helemaal niks. Ik weet niet hoe ik er over een tijdje over zal denken. Maar dat is in ieder geval voorlopig het plan.

Je gaat niet weer in België spelen?
Dat is niet de bedoeling maar dat was het vorig jaar ook niet. Toch was het op een bepaald punt nog wel interessant om te doen. Ook dit jaar is het niet de bedoeling maar je weet het maar nooit. Vorig jaar kwam mijn agentschap ook met een club en dan is het toch best leuk om te doen.

Wat ga je dan doen met jouw vrije tijd?
In de zomermaanden speelde ik altijd al tennis en op een gegeven moment hadden ze bij de Maaspoort een zomerlidmaatschap. Dat was voor mij ideaal. Toen hebben ze daar Padelbanen gebouwd, dat is soort mengeling tussen tennis en squash. Ik kan het doen wanneer ik zin heb. Dat vind ik prettig. Ik ben heel lang gebonden geweest aan trainingstijden, wedstrijden en moest er dan alles omheen plannen. Het bevalt me goed dat ik dat nu niet meer hoef te doen. 

En beroepsmatig?
Samen met mijn vrouw ben ik de webshop liefsenmeer.nl begonnen. Eerst in trouwartikelen en nu ook met kinderkleding. Die kinderkleding staat nu gewoon op die site erbij. Dat is zo veel geworden dat ik er een eigen site voor kinderkleding voor ga maken. Het is nu niet duidelijk te zien dat we kinderkleding verkopen. Met het basketballen en de jonge kinderen thuis had ik de tijd er niet voor om die site te bouwen. Nu wordt het wat rustiger en dan zou het moeten lukken.

Gaan we je nog in de  Maaspoort zien?
Je zal me vast zo nu en dan in de Maaspoort zien. Zelf basketballen blijf ik toch veel leuker vinden dan er naar kijken.

Wat zou je nog tegen de fans van New Heroes willen zeggen?
Bedankt voor alle steun door alle jaren heen. Ik heb het in ieder geval altijd gezellig gevonden. Ik heb altijd heel veel steun aan jullie gehad en ik heb ook met heel veel plezier in Den Bosch gespeeld. Anders had ik het ook niet zo lang volgehouden.

Dit interview is in samenwerking met Supportersvereniging The Titans tot stand gekomen. Bezoek svthetitans.nl voor meer informatie en ander New Heroes nieuws. 

Deel deze pagina

next match
14 November 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!