Fel bevochten overwinning op Ironi Ness Ziona

15 November 2018

In de 800ste Europese wedstrijd voor een Nederlandse club, plus een op het scherpst van de snede, was het uiteindelijk toch New Heroes dat met de zeer verdiende overwinning ging lopen. In een goed bezette en sfeervolle Maaspoort werd Ironi Ness Ziona met 102-87 verslagen. Topscorer aan de kant van New Heroes deze avond was Devon van Oostrum met 22 punten. Ook Bouwknecht (18), Voorn (18), Sherrill (17) en Henson (13) kwamen in de dubbele cijfers deze avond.

Sterke start New Heroes
New Heroes trok in het eerste kwart alle registers open. Dat resulteerde al snel in een 5-1 voorsprong, maar betekende ook dat Roel Aarts al na 12 seconden op 2 persoonlijke fouten stond. In totaal zouden er deze avond 56 persoonlijke fouten gefloten worden, waarmee maar weer duidelijk werd hoe belangrijk deze wedstrijd voor beide partijen was. Ironi Ness Ziona kwam terug tot 7-7, waarna New Heroes via vrije worpen van Henson, van Oostrum en Oudendag snel uitliep naar 14-7. De Isrealische shooting guard Gutt gooide er één van zijn 5 driepunters van de avond in, maar New Heroes liep via een vrije worp van Thelissen en score van Voorn weer weg tot 20-10. Norbert Thelissen mocht even later weer naar de vrije worp lijn voor 3 pogingen en ook Oudendag mocht 2 x naar de vrije worp lijn in de slotfase van het eerste kwart. Uiteindelijk bepaalde Voorn de stand na het eerste kwart op 27-13.

Ook in het tweede kwart was Ironi Ness Ziona nog niet wakker. In 3 minuten tijd liep New Heroes verder weg van de gasten uit Israël en stond het ineens met 38-13 voor. Alles en iedereen liep zich overal aan te irriteren bij de ploeg uit Israël en dat kwam het spel van Ironi Ness Ziona op dat moment niet ten goede. New Heroes liet zich niet uit het veld slaan en even later had men zelfs 30 punten voorsprong (47-17). Cook (die van Ironi Ness Ziona) gooide een driepunter raak voor 47-20, maar een sterk spelende van Oostrum deed dat, na 1 rake vrije worp van Dunne, ook meteen.  Met nog 3 minuten op de klok sloegen de stoppen even door bij Chris Dowe van Ironi Ness Ziona. Na een verdedigende rebound van Oudendag was hij even de weg kwijt en gaf hij Oudendag een duw het publiek in. Het leek er even op dat hij ook ging slaan, maar de spelers konden hem op tijd wegkrijgen. Hij ontliep in deze fase wonderbaarlijk een diskwalificerende fout en kon zodoende verder spelen. 15 seconden later gooide diezelfde Dowe een driepunter raak, 50-24, en was New Heroes toch even uit het ritme “geslagen”. Het rustsignaal kwam dan ook precies op tijd voor de ploeg van coach Skelin, die na de wedstrijd vertelde dat het niet moeilijk is om te vechten in het veld, maar om daarna weer het spel op te pakken. Dat is stukken moeilijker. New Heroes hield prima stand en kon met 50-30 de kleedkamers opzoeken.

It ain’t over till it’s over
In het 3e kwart lieten de spelers van Ironi Ness Ziona zien dat de ploeg zeker niet te onderschatten is. “Ik wist al dat, op het moment dat we 30 punten voorstonden, dat de wedstrijd nog niet gespeeld was” zei Skelin na afloop. “Een ploeg zoals Ironi Ness Ziona kan een tijdje slecht spelen, maar speelt echt geen 4 keer 10 minuten slecht”  Dat bleek ook na rust. Ironi Ness Ziona pakte dit kwart met 23-26 en krabbelde beetje bij beetje terug. Ook dit kwart weer vele vrije worpen voor beide teams, maar ook een sterk van de bank komende Stan van den Elzen, die in de minuut speeltijd die hij kreeg toch een heerlijke driepunter liet noteren. Met nog 4 minuten te spelen in dit kwart stond New Heroes op 62-48 en liep het via vrije worpen van Sherrill en Oudendag uit naar 66-48. Het slot van dit kwart was voor Van Oostrum. Met nog een minuut te spelen gooide hij er een bommetje in, en de laatste aanval ging hij coast-to-coast om het kwart met een heerlijke dunk af te sluiten tot 73-56.

Ook in het laatste kwart bleef Ironi Ness Ziona knokken. Soms zelfs te letterlijk, maar New Heroes ging daar niet in mee en bleef haar spel redelijk spelen. Topschutter Gutt liet nog maar eens zien dat zijn vizier op scherp stond en toen hij Roel Aarts zijn 5e fout liet noteren, gooide hij Ironi Ness Ziona met vrije worpen naar 76-60. Een kleine anderhalve minuut later kon ook Oudendag naar de kant met 5 fouten en moest Skelin verder met 4 guards en een power forward. Maarten Bouwknecht bleef ijzig koel in deze omstandigheden en hij zette New Heroes met nog 6 minuten te spelen op 81-64. Solomon gooide er een driepunter in en om en om vrije worpen van Browne, Sherrill, Dowe (2x) Cook en Bouwknecht brachten met nog 3 minuten op de klok 88-78 op het bord. Opvallend was dat er in die 2,5 minuut geen veldscore te noteren was en dat alle vrije worpen raak gingen. Gutt bracht daarna de marge naar 7, (88-81) maar weer was het Bouwknecht die met een and 1 de marge weer vergrootte. Nadat van Oostrum met een fantastische drive er 95-83 van maakte en even later ook via vrije worpen 95-85 liet aantekenen, was het Tai Dunne die even een waas voor zijn ogen had. Hij pakte van Oostrum van achter beet aan zijn nek en trok hem zo naar achter. Dit keer zagen de scheidsrechters er wel een diskwalificerende fout in, en na wat protesten van Israëlische kant verliet hij dan uiteindelijk toch de zaal. Het siert de ploeg van coach Skelin dat ze ook op dit moment niet meegingen in het onsportieve spel, maar gewoon vasthielden aan het eigen spel. Ironi Ness Ziona kwam er niet meer aan te pas en New Heroes kon zodoende de fel bevochten overwinning met 102-87 binnenhalen.

 

Deel deze pagina

tags

2018, FIBA Europe Cup, Winst

Stay in touch with us!