SPM Shoeters wint fantastisch basketbalgevecht van Tartu Rock

28 January 2015

SPM Shoeters wist in eigen huis in een zindere wedstrijd Tartu Rock uit Estland te verslaan in de tweede ronde van de EuroChallenge. Na vier spannende kwarten was er een buzzerbeater nodig om de eindstand te bepalen: 78-77. Brandyn Curry: “We gaven niet op, zelfs niet toen we 15 punten achter stonden.”

Voor de wedstrijd begint wordt Gert Kullemäe, de coach van Tartu, bedankt voor zijn jaren als Speler bij het toenmalige EiffelTowers Nijmegen en EiffelTowers Den Bosch. Het publiek geeft hem hiervoor een staande ovatie. Als daarna de wedstrijd begint neemt Tartu al direct de leiding en heeft SPM geen antwoord op het fraaie spel van Tartu. Het regent Estse driepunters. Sam Jones: “De snelheid van hun spel lag heel hoog, dit was moeilijk om te verdedigen. Het leek wel alsof we met cement in de schoenen speelde, ze liepen zo langs ons.” Aan het einde van het kwart staat Tartu ook voor met 13 punten.

In het tweede kwart gaat Tartu door met het schieten van driepunters en het blijft moeilijk voor SPM Shoeters om het te verdedigen. Met nog zeven minuten te gaan in het kwart staat Tartu voor met 15 punten en lijkt dit niet de dag van SPM te worden. Maar op het moment dat Kees Akerboom twee driepunters snel achter elkaar scoort, wordt het publiek wild en hier weet SPM Shoeters energie uit te halen. Als Brandyn Curry daarna ook een driepunter raakt gaat hij uit zijn dak en is het verschil nog maar zes punten. SPM Shoeters is opeens weer helemaal terug in de wedstrijd en dit is ook te zien bij het publiek. Het hele publiek gaat massaal achter de club staan en probeert ze zo een steuntje in de rug te geven. Aan het einde van het tweede kwart is het verschil teruggebracht naar acht punten. Beide teams gaan rusten met een stand van 40-48.

Het derde kwart begint al meteen weer met een driepunter van Tartu. Maar SPM Shoeters geeft snel een antwoord terug met acht punten achter elkaar. Na een score van Chris Denson is het verschil nog maar één puntje. Als even later Denson de score gelijk trekt en Curry de voorsprong pakt wordt het een gekkenhuis in de Maaspoort. Er is niks anders te horen dan supporters. Het lijkt erop dat SPM Shoeters de wedstrijd nu in handen heeft. Met een verschil van vier punten in het voordeel van SPM Shoeters gaan beide teams het vierde kwart in.

Het waanzinnige niveau van de eerste drie kwarten zakt iets in het lage kwart. SPM Shoeters mist veel kansen en geeft zo de kans aan Tartu om terug te komen. Deze kans pakken ze echter pas met nog twee minuten te spelen. Dan staat de score weer gelijk. Op dit moment is het stil in de Maaspoort. Het zal toch niet? Als Tartu uiteindelijk met een driepunter op één punt voorsprong komt is de spanning te snijden in de zaal. SPM Shoeters mist daarna de kans om weer voor te komen en moet een fout begaan op de tegenstander om zo te hopen dat hij een vrije worp mist, maar hij mist ze zelfs alle twee. De rebound is met veel machtsvertoon voor Reggie Johnson, hij geeft de bal aan Curry en die weet, met nog twee seconden op de klok, na een goede screen van Johnson een jumpshot te maken. Het is al feest in de hal, maar er staan nog 2,3 seconden op de klok. Tartu scoort niet uit het laatste balbezit en nu is het dan toch feest. SPM Shoeters wint in de laatste secondes. Sam Jones: ”Onze verdediging is gemaakt om de driepunter op te geven. We wisten dat ze niet heel de wedstrijd door driepunters konden blijven raken. Deden ze dat wel dan nam ik mijn petje af en hadden ze verdiend gewonnen. We hebben geprobeerd om de snelheid uit hun spel te halen en ik vind dat we dat goed hebben gedaan.”

Volgende week dinsdag speelt SPM het derde groepsduel van deze tweede ronde thuis tegen het Russische Saratov, dat dinsdagavond won in Frankfurt.

Keyfacts
Curry 20 pts, 6 reb, 4 stl
Johnson 17 pts, 11 reb
Denson 13 pts, 5 reb
Akerboom 10 pts

Deel deze pagina

next match
17 October 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!