Tribute aan Kees Akerboom sr

07 April 2017

Samengesteld door Rinie Mees, met dank aan Jacob Bergsma

Nederlands beste schutter aller tijden, Kees Akerboom, viert op 8 april 2017 zijn 65e verjaardag. Hij was in Bossche dienst van 1975 tot begin seizoen 1985-1986. In 1988 maakte hij gedurende korte tijd zijn comeback. Hij was Nederlands bekendste basketballer die zowel voor zijn clubs als voor het nationale team van grote betekenis was. Alle reden om weer eens uitvoerig stil te staan bij de imposante carrière van Kees, waarbij het accent ligt op zijn Bossche periode.

Hoe het begon
Akerboom ging op zijn 16e basketballen. Op een basketbalveldje kwam hij Jan Janbroers tegen. Toen coach bij het roemruchte Flamingo’s uit Haarlem, waar later sponsor Levi’s voor kwam te staan. Al snel bleek dat Kees een uniek talent had, hij kon geweldig schieten. Met zijn 2.07 meter kon hij uit alle hoeken en standen de bal binnen gooien. In zijn tweede seizoen pakte hij zijn eerste prijs. Landskampioen met de junioren van Flamingo’s. Ook speelde hij al met de senioren mee. In 1970 won hij met Flamingo’s de beker, hij scoorde 14 punten. Een seizoen later kwam die trofee opnieuw in Haarlem terecht en werd Kees topscoorder met 24 punten. In datzelfde seizoen (1970-1971) werd hij voor de eerste keer kampioen van Nederland met Levi’s Flamingo’s. Het volgende seizoen moest hij met die club in Ahoy een beslissingswedstrijd spelen tegen het Amsterdamse Fiat Stars. Voor vijfduizend toeschouwers was de net 20-jarige schutter de grote man. Kees scoorde 36 punten en had een groot aandeel in dat tweede kampioenschap. Ook Europees maakte hij al snel furore. De Haarlemmers speelden Europacup-1 tegen de beste ploegen uit Europa. Het boekte zelfs een sensationele uit-overwinning tegen Real Madrid, 89-90, waar Kees 19 punten scoorde. Ook het seizoen daarna werd Akerboom kampioen met Levi’s. Hij won drie titels op rij. Daarna droogden de successen in Haarlem op.

De ontdekking
Zijn ontdekker in Haarlem, coach Jan Janbroers werd in 1973 coach van EBBC Den Bosch. De club onder leiding van Rinus de Jong had grote ambities. Toen in 1974 sponsor Sperry Remington werd binnen gehaald, opperde de coach om Kees Akerboom naar het zuiden te halen. Dat ging niet eenvoudig omdat de Haarlemse club dwars lag maar uiteindelijk slaagde de Jong er in om hem met ingang van seizoen 1975-1976 voor de Bossche club te laten uitkomen. Met Kees en de nieuwe Amerikaan Marioneaux werd in Den Bosch zelfs gedacht aan een kampioenschap. Dat leek ook mogelijk, totdat na 11 wedstrijden bleek dat Akerboom een botje in zijn pols had gebroken. De ploeg ging toen met vier punten voorsprong aan de leiding. De onderarm ging in het gips en het herstel duurde bijna vijf maanden. Toen hij terugkeerde was de achterstand op de nummer een, Kinzo niet meer goed te maken. Kees had nog wel een klein persoonlijk succes. In de Apollohal won hij het eerste Dunk Contest bij een all-stargala.

(08)KeesAkerboom1980-1981

Kampioenschappen en Europa
Ook de twee seizoenen daarna lukte het niet de titel binnen te slepen. Met de komst van coach Ton Boot in 1978 en nieuwe versterkingen zoals Dan Cramer en James Lister, werd EBBC in dat seizoen kampioen. In een zinderende wedstrijd in de Leidse Groenoordhallen voor bijna 11.000 toeschouwers, werd Parker Leiden onttroond als kampioen. Voor Kees zijn 4e titel. Ook Europees speelde Akerboom in dat seizoen een van zijn meest legendarische wedstrijden ooit. In de halve finale was uit tegen Sinudyne Bologna met 12 punten verloren. In de terugwedstrijd, in een bomvolle Vinkenkamp, werd het onmogelijke gepresteerd, met 105-92 na twee verlengingen, werd de finale bereikt. Akerboom had een groot aandeel in die zege met 32 punten (vier voor rust) tegen 76%! Ook de twee seizoenen daarna werd Den Bosch landskampioen, telkens in finales tegen Parker Leiden. Kees speelde daarin een grote rol, niet voor niets werd hij die twee seizoenen uitgeroepen tot MVP van de competitie. En ook Europees speelde Kees tegen de beste ploegen van Europa. Meestal scoorde hij dan minimaal 20 punten. In het laatste seizoen in de Vinkenkamp (81-82) ging de titel naar Donar.

De Maaspoort
De overgang naar de Maaspoort in september 1982, viel voor Kees erg slecht uit. In een oefenwedstrijd in de aanloop naar het seizoen had hij zijn knie verdraaid. Hij moest twee maanden rust houden. Dat kwam slecht uit omdat Nashua ter gelegenheid van de opening van de nieuwe hal twee maal tegen een team van NBA-stars zou spelen. Met dat in het vooruitzicht had den Aak besloten het weer te gaan proberen. De dag voor de eerste van twee wedstrijden ging Kees opnieuw door zijn knie, ditmaal met fatale gevolgen. Voorste kruisband volledig afgescheurd. Kees werd in september geopereerd en in oktober nogmaals. Hij kreeg een ossepees ingezet. Zijn herstel duurde bijna een jaar. In dat seizoen speelde hij geen enkele wedstrijd. Zijn terugkeer een seizoen later verliep allesbehalve soepel. Zijn eerste optreden, tegen San Antonio Spurs (ja echt waar), in september 1983 in de Maaspoort, duurde drie minuten. En ook in de volgende wedstrijden wilde het niet echt vlotten. De aanpak van coach Boot (speeltijd) beviel Kees niet en hij had aangekondigd te vertrekken naar Werkendam. Dat pakte toch anders uit. Door een zware knieblessure van Ronald van den Bergh ontstond er weer voldoende ruimte voor speeltijd voor Akerboom.  Na een goed gesprek met Boot en de Jong kwam hij op zijn schreden terug. Kees hervond geleidelijk aan zijn draai en scoorde vrijwel altijd weer in de dubbele cijfers. Hij bekroonde zijn geslaagde inspanningen met zijn vierde titel voor Den Bosch. Die werd in Leiden behaald op 8 april. Boot gaf Kees vlak voor tijd een publiekswissel om daarmee de comeback en de verjaardag van de topschutter nog wat extra cachet te geven. Ook het volgende seizoen, nu met Jan Dekker als coach, speelde Kees als in zijn beste dagen. Hij werd regelmatig topscoorder en pakte zijn vijfde titel in Bosch tenue. Het was het seizoen van de invoering van de driepunter, voor Kees had die wel tien jaar eerder mogen komen. Aak liet vaak zien dat hij makkelijk van buiten die lijn kon scoren. Akerboom werd ook nog eens MVP van de competitie.

(04)KeesAkerboom1976-1977

Afscheid en kortstondige terugkeer
Een seizoen later maakte Kees na enkele competitiewedstrijden bekend te gaan stoppen. De ‘accu’ was leeg.  Hij wilde de club nog wel helpen met plaatsing voor de volgende ronde Europacup, dat deed hij met verve. Hij scoorde 18 punten tegen het Zweedse Solna en kreeg vlak voor tijd een applauswissel. Het doel, de volgende ronde was bereikt. De toeschouwers stonden minutenlang voor hem te klappen. Drie jaar later, op zesendertigjarige leeftijd, hielp hij Nashua toen er flinke personele problemen waren. Kees ging weer ballen en liet zien nog steeds goed mee te kunnen. Hij speelde nog 12 competitiewedstrijden en 4 Europese. Toen was het echt helemaal klaar met zijn carrière op het hoogste niveau.

Nederlands team
Zijn buitengewone klasse liet hij ook zien als hij voor het nationale team uitkwam. Kees speelde 186 wedstrijden, alleen Toon van Helfteren speelde er meer. Net zoals in de Nederlandse competitie scoorde hij bijna altijd in de dubbele cijfers en werd vaak topscoorder. Bij het Europees Kampioenschap in België in 1977 werd hij zelfs topscoorder van het toernooi. In 1979 werd hij samen met de beste Europese basketballers geselecteerd voor het Europees team.

Topschutter
Dat Kees goed kon schieten is genoegzaam bekend maar hij had meer kwaliteiten. Rinus de Jong noemt een heel belangrijke: “op Kees kon je altijd bouwen, als hij er moest staan, als het er echt om ging, dan presteerde hij, een echte winnaarsmentaliteit. Als je punten nodig had kon je op hem rekenen, met zijn kwaliteiten had hij in de NBA kunnen spelen”. Akerboom was gezegend met een enorme longinhoud en liep vaak vooraan als om uithoudingsvermogen ging. Hij werd twee keer getroffen door een zware blessure. Toen hij die polsblessure had trainde hij, ondanks zijn gipsen onderarm, altijd mee. En na zijn zware knieblessure heeft hij keihard gewerkt om aan de top terug te komen, en dat is hem gelukt. Kees liet zich niet piepelen en heeft menig conflict met zijn coach uitgevochten. Zijn liefde voor het spelletje is gebleven. Hij speelt nog altijd basketbal, bij het Bossche Fleshbek waar ook Jos Kuipers een balletje gooit. Kees is binnen de lijnen ‘the greatest heroe’ van Den Bosch’.

 13 Keesakerboom1985 1986

Factsheet en trivia
Kampioen van Nederland in 1971, 1972, 1973, 1979, 1980, 1981, 1984 en 1985.
Finale Europacup II 1979, Finalepoule Europacup I in 1980, 1981 en 1982.
NBB-beker in 1970 en 1971.
MVP in 1980, 1981 en 1985.
Winnaar Dunkcontest 1976.
Nederlands topscoorder in 1973 en 1974.
Zeven maal seizoens-topscoorder bij Den Bosch.
Cijfers Den Bosch: Hij speelde 433 wedstrijden waarin hij 8171 punten scoorde, gemiddeld 18,9, hoogste score in een wedstrijd 46 punten, 71 wedstrijden gemist door blessures.

Kees werd in 1986 geridderd voor zijn basketbalprestaties, de NBB heeft hem gewaardeerd als lid van verdienste. Als nationale bekendheid heeft hij reclame gemaakt voor Bolletje en ook heeft hij meegedaan aan Avro’s Sterrenslag. Dit was een amusementsprogramma waarin bekende Nederlanders allerlei inspanningen moesten doen in competitieverband. Kees deed ook nog eens mee aan een reclamecampagne voor het CDA.

Deel deze pagina

next match
14 November 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!