Apollo bindt weer een topclub aan de zegekar!

15 December 2015

Door Bryant Abath

Beide teams kregen in deze wedstrijd te maken met verschillende gebreken. Bij Apollo was Max van Schaik opnieuw afwezig en aan de kant van SPM ontbraken Dejan Kravic, Maarten Bouwknecht en in de eerste helft Kees Akerboom (vanwgee trieste familieomstandigheden kwam Akerboom pas later in Amsterdam aan). Toch zou de rotatie zonder Van Schaik bij Apollo een zorgwekkende kwestie zijn. Hoewel Arvin Slagter de meeste driepunters verzilverde, trok broer Gian Slagter aan het langste eind met een driepunter en een mooie lay-up in de slotfase van de wedstrijd.

Bij Apollo krijgt Stefan Mulder een plek in de basis vijf. Deze keuze zou een goede beslissing zijn van coach Patrick Faijdherbe. Met een driepunter van Mulder staat Apollo voor met 7-5. Dat is echter in het eerste kwart niet voldoende, want SPM kan er ook wat van. Arvin Slagter schiet zijn eerste driepunter erin, vlak nadat Leon Williams hetzelfde heeft gedaan namens SPM. Mede door dat soort scores bedraagt de stand na het eerste kwart 11-17.

SPM Shoeters heeft Nederlanders die op het EK hebben gespeeld en belangrijk zijn voor het Nederlands team. Dat verschil is duidelijk zichtbaar in de eerste helft. De zekerheid die de spelers van SPM Shoeters nemen met rustige beslissingen en routinematige acties onder het bord van Marcel Aarts en Stefan Wessels. Bij Apollo gaat het moeizaam. Eerste score in het tweede kwart is een and-1 van Jesse Markusse, 16-19. Maar dan gaat het mis, goed mis. Den Bosch dendert over Amsterdam heen. De hoofdstedelingen komen helemaal niet meer tot scoren. Voornamelijk de driepunters van Arvin Slagter zorgen dat SPM uitloopt naar een voorsprong van 16-27. De volgende fase in de wedstrijd is het feit dat Apollo scoort en dat SPM daarna mee scoort zodat Apollo nooit echt in de buurt kan komen. Laatste antwoord voor rust is van Apollo en wel door Jesse Markusse: 28-38.

Het beeld van de wedstrijd verandert na rust nog niet. Marcel Aarts zorgt met twee acties dat Den Bosch met 32-42 aan de leiding gaat. Apollo zoekt, vindt ook wel de open man in de aanval, maar in de verdediging krijgen ze keer op keer te maken met driepunters aan Bossche kant. Echter, langzaam maar zeker weet Apollo toch dichterbij te komen. Nikki Hulzebos met een and-1 is het startsein voor een inhaalrace van Apollo. Later is het opnieuw Hulzebos, en dan begint bij Apollo ook Dimeo van der Horst aan het scorende werk. Verschil is daardoor nog maar vijf punten: 43-48. Even later opnieuw Van der Horst voor 47-50. Den Bosch raakt er niet door van de wijs. Arvin Slagter met een driepunter die belangrijk is voor Den Bosch en keihard aankomt voor Apollo (47-54) en dat is ook de stand na driekwart van de wedstrijd.

Voor Apollo lijkt het helemaal game-over te zijn als Slagter bij Den Bosch opnieuw een driepunter erin gooit, 47-57. Maar dan gebeurt er wat aan de kant van de Amsterdammers. Het begin is voor de andere Slagter die voor Apollo speelt, Gian. Een driepunter, 50-57. Vervolgens scoort Den Bosch niet en is er de volgende Amsterdamse driepunter van Stefan Mulder, 53-57. De volgende acties lijken kopieën. Den Bosch mist en Apollo gaat er vandoor met een driepunter. Deze keer van Van der Horst: 56-57.

Op dat moment doet Den Bosch iets terug. Oud-Amsterdammer Stefan Wessels met een jumper vanaf de kop, 56-59. Het gevecht om de twee punten is nu echt begonnen. Mulder met zijn vierde driepunter, 61-61. Driepunter aan de andere kant, Valentijn Lietmeijer. SPM weer drie punten voor. Maar is het voldoende? Nee, Mulder met zijn vijfde driepunter, waardoor beide ploegen gelijk staan. Nog ruim 3,5 minuut, en die kunnen voelen als 20 minuten. Wie houdt het hoofd nu koel? Dat lijkt Apollo te zijn. Want Aron Royé zet Apollo voor het eerste sinds het eerste kwart Apollo op voorsprong, 66-64. We krijgen dan een hele rits vrije worpen aan beide kanten.

Bij de stand 66-65 begaat Stefan Wessels een fout en krijgt Valentijn Lietmeijer een technische fout. Vrije worpen plus één extra vrije worp voor Jesse Markusse. Met twee uit drie zet hij de stand op 68-65. Van der Horst mag daarna hetzelfde proberen. Hoe cruciaal het ook is, beide vrije worpen worden gemist en dus heeft Den Bosch kansen om gelijk te maken. Het gebeurt alleen nog niet. Kees Akerboom en Ralf de Pagter benutten ieder één vrije worp, maar Den Bosch heeft balbezit. De driepunter wordt gemist, maar daar is de bekende tip-in van Wessels. Den Bosch weer op voorsprong, 68-69. Eén minuut nog. Zal het voor Apollo opnieuw zo zijn dat de winst in de laatste minuut aan hun neus voorbij gaat? Gian Slagter zegt volmondig van niet, en de Apollohal ontploft van zijn driepunter 42 seconden voor het einde, 71-69. Den Bosch kan kiezen voor een driepunter met alle gevolgen van dien, of zoeken naar een veiligere score om voor een verlenging te gaan. Wessels slaagt opnieuw van onder het bord: 71-71 met nog maar een halve minuut. En dan gebeurt het. Zes seconden voor het einde verzorgt Gian Slagter de beslissende score, waardoor Apollo de overwinning lijkt te pakken, 73-71. Leon Williams probeert het nog met een driepunter, maar deze gaat er niet in en zo pakt Apollo de overwinning op titelkandidaat SPM Shoeters.

Deel deze pagina

next match
20 October 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!