Donar te sterk in Groningen

03 December 2017

Donar heeft de aanval van New Heroes Den Bosch op de voorlopige tweede plaats afgeslagen. Na een goed openingskwart van de Bosschenaren stelde Donar al voor rust (46-40) orde op zaken. Na de pauze liep Donar weg naar een 85-65 zege. 

In de openingsminuten werd al direct duidelijk welk belang beide teams aan dit duel hechten. Vanaf de tip-off lag het accent nadrukkelijk op de verdediging. Zo dacht Thomas Koenis de eerste score van de wedstrijd aan te kunnen tekenen, maar was het Nick Oudendag die de bal tot groot ongenoegen van de ruim 3200 toeschouwers in Martinihal nog net van de ring tikte. Vervolgens ging tot de 7-5 voorsprong voor Donar elke score vergezeld van vrije worpen. Tot 12-12 bleef het gelijk op gaan.

Op het moment dat de Bosschenaren de verdedigende teugels iets lieten vieren, sloegen Teddy Gipson (driepunter) en Thomas Koenis direct een gaatje in Gronings voordeel (17-12). Dat was voor New Heroes coach Silvano Poropat voldoende aanleiding voor de eerste time-out van de wedstrijd. Een onderbreking de effect sorteerde want in het vervolg van het openingskwart mocht alleen Drago Pasalic vanaf de vrije worplijn nog vier puntjes voor de thuisploeg bijeen sprokkelen. Aan de andere kant van het veld waren Anthony Marshall, Stefan Wessels en Kees Akerboom de mannen die New Heroes na het openingskwart naar een 21-24 voorsprong loodsten.
 
In de eerste minuten van het tweede kwart wisten Marshall en Wessels de Groningers nog op afstand te houden. Dit ging echter ten koste van veel persoonlijke fouten. Poropat moest daardoor eerst de teleurstellende spelende Maarten Bouwknecht en even later zijn aanvoerder Wessels naar de bank halen met hun derde fout.
 
Vooral het verdwijnen van Wessels bood Donar de kans om langzaam afstand van New Heroes de nemen. Thomas Koenis wilde daar zijn steentje aan bijdragen door over Nick Oudendag te dunken. Dat miste de eerste keer jammerlijk. Met zijn tweede poging zette de hij Groningers op het juiste spoor, 37-34. Via Bruinsma en uitblinker Brandyn Curry liepen de Groningers uit naar 42-34. Keshun Sherrill beperkte de schade voor de Bosschenaren bij rust tot 46-40.
 
Diezelfde Sherrill tekende ook voor de eerste punten van de tweede helft. Een actie die al snel werd geneutraliseerd door Jason Dourrisseau, waarna Curry en Cunningham Donar naar een 55-45 voorsprong loodsten. Op het moment dat Wessels met zijn vierde fout op de bank plaats moest nemen werd het verschil tussen Donar en New Heroes snel uitvergroot. Daar waar het Gronings collectief op hoog niveau bleef acteren, zakten enkele Bosschenaren door het ijs. Schutter Mike Miklusak kon zijn vooruit gesnelde faam in Martiniplaza niet waarmaken. Hij bleef met zijn afstandsschoten steken op 1 uit 8. Norville Carey viel alleen op door uit frustraties zijn vierde fout te maken. Donar had geen boodschap aan die personele problemen bij de Bosschenaren en mocht het slotkwart begonnen met een comfortabele 65-50 voorsprong.
 
Marshall en Sherill, de Bossche Amerikanen die wel een goede wedstrijd speelden deden nog een verwoede poging het tij te keren. Hun acties werden echter snel geneutraliseerd door een  driepunter van Domingo en een score van Pasalic. Vanaf dat moment was duidelijk dat New Heroes onmachtig was om het de goed georganiseerde Groningse verdediging echt moeilijk te maken. Carey en Sherill sprokkelden nog wel wat puntjes bij elkaar (77-65). Met een sterk  (8-0) slotakkoord lieten de Groningers zien dat ze klaar zijn voor het beslissende Europese duel tegen Telenet Giants Antwerp. In een nu al zo goed als uitverkocht Martiniplaza moet woensdagavond het Europees ticket voor de tweede ronde van de FIBA Europe Cup worden veroverd.

Bron: basketballleague.nl

Deel deze pagina

tags

Competitie, Donar, 2017

next match
18 November 2018 @ 14:30
vs

Stay in touch with us!