Aris Leeuwarden - SPM Shoeters .......... 78-71

20 November 2015

Door Hans Kortekaas basketballeague.nl
  

LEEUWARDEN, 21 november 2015 - Het was al weer enige tijd geleden, maar Aris Leeuwarden heeft zaterdagavond een sensationele overwinning geboekt op titelverdediger SPM Shoeters. Vooral dankzij acht driepunters van Joe O'Shea wonnen de Friezen dikverdiend met 78-71.

Aris Leeuwarden heeft zichzelf met deze overwinning een enorme dienst bewezen. Daar waar de Friezen er in eerdere wedstrijden bij de minste tegenslag mentaal volledig doorheen zakten, toonden ze tegen de titelverdedigers uit Den Bosch een ongekende veerkracht.

“Dit is inderdaad het perfecte antwoord, zeker na de teleurstellende wedstrijd van vorige week tegen Zwolle”, aldus een opgetogen Aris-coach Michael Schuurs. “Winnen van een top vier ploeg is altijd leuk, maar winnen van Den Bosch is voor mij persoonlijk toch altijd nog net iets leuker”, voegt hij er met een brede glimlach aan toe.

Dat Aris Leeuwarden er een totaal andere wedstrijd van wilde maken dan de dramatische wedstrijd tegen Landstede, wordt al in de eerste minuut duidelijk. Eerst blockt Javier Duren de daarna aanvallend onzichtbare Stefan Wessels en vervolgens opent Ali Fraser de score voor de Friezen. Via Dejan Kravic komt SPM Shoeters even aan de leiding (2-4), maar wordt snel duidelijk dat de Bosschenaren nog niet helemaal bij de les zijn.

Slordig balverlies van Slagter en Wessels, Wessels die zijn tent opzet in de bucket van de tegenstander, Kravic die een loopfout maakt bij een vrije worp. Of het komt door het ontbreken van de geblesseerde Ralf de Pagter of niet, maar bij de Shoeters lijkt de motivatie te ontbreken.

Aris Leeuwarden heeft daar geen boodschap aan en neemt via Ali Fraser en Quincy Treffers een 16-10 voorsprong. Marcel Aarts en Mike Schilder komen van de bank om de Bosschenaren nieuwe energie te geven (17-14), waarna Valentijn Lietmeijer met een driepunter in de buzzer de stand aan het eind van het eerste kwart toch nog gelijk trekt: 19-19.

Dat lijkt het moment dat Aris net als in de vorige wedstrijden breekt. In de eerste minuten van het tweede kwart grossieren de Friezen in turnovers en tilt Dejan Kravic in zijn eentje de Bosschenaren naar een 19-25 voorsprong. “We hadden iedereen bij Den Bosch onder controle, maar hem konden we niet stoppen. Maar wat een speler is dat ook”, voegt Schuurs er vol bewondering aan toe.

Dan is er echter plotseling Joe O’Shea die aan een indrukwekkende reeks driepunters begint. Eerst zet het bij 22-25 de Friezen op het juiste spoor om even later de stand bij 31-31 gelijk te trekken. Dat gebeurde op een opvallend moment, want kort daarvoor had hij bij zijn coach moegestreden om een wissel gevraagd.

Via Kees Akerboom, die wel aan 14 punten kwam maar zijn afstandsgeschut niet in stelling kon brengen, en Maarten Bouwknecht leek Den Bosch kort voor rust toch weer afstand te nemen (31-35), maar de sterk spelende Quincy Treffers en Javier Duren (driepunter in buzzer) bepaalden de ruststand op 36-35.

Na de thee bleven de ploegen aanvankelijk dicht bij elkaar in de buurt. Een paar oliedomme fouten van Leon Williams vormden de inleiding voor het eerste serieuze gat in dit duel. Eerst kreeg hij een technische fout (terwijl er al was gefloten in zijn voordeel) om een paar tellen later uit frustratie ook nog een onsportieve fout te krijgen.

Aris Leeuwarden profiteerde optimaal via Duren en Fraser, maar vooral Joe O’Shea die met twee driepunters op rij de stand naar 52-42 tilde. Toen vervolgens Treffers ook nog eens de 54-42 aantekende, leek Aris op weg naar een verrassende overwinning. Een paar discutabele arbitraire beslissingen hielpen SPM Shoeters weer in het zadel (56-52).

De beslissingen vielen niet alleen uit in het nadeel van de thuisploeg, maar haalden ook het momentum weg bij de Friezen. SPM Shoeters leek via wie anders dan Kravic te profiteren (61-64). Aris Leeuwarden toonde nu echter de veerkracht die eerder dit seizoen ontbrak en via Treffers en O’Shea kwamen de Friezen toch weer op voorsprong (67-66). 

Sterker nog, met zijn achtste driepunter van de wedstrijd schoot O’Shea de Friezen zelfs naar 73-68. Arvin Slagter wilde namens de Shoeters nog niet capituleren en met zijn enige rake driepunter van de wedstrijd bracht hij de spanning volledig terug (73-71).

Vervolgens dreigde het in de slotminuut toch nog fout te gaan voor Aris Leeuwarden toen een breedtepass van Nigel van Oostrum werd onderschept door Leon Williams. Van Oostrum herstelde zijn fout echter met een prima verdedigende actie en bekroonde die actie aan de andere kant nogmaals door de eindstand op 78-71 te bepalen.

Held van de wedstrijd bleef echter Joe O’Shea, die in zijn eerdere wedstrijd voor Aris nooit succesvol was van buiten de cirkel maar vanavond 8 op 10 bommen binnenschoot. “We hebben hem gehaald als “sniper” maar dat kwam er tot vandaag niet uit. Zowel in wedstrijden als op trainingen brachten wij hem in schietpositie maar durfde hij niet te schieten. Ik heb trainingen stilgelegd om hem er op te wijzen. Vanavond nam hij die schoten wel en hoe”, aldus een opgetogen Michael Schuurs. 

Deel deze pagina

next match
20 October 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!