Zesde titel in tien jaar tijd: een topprestatie!

26 April 2016

In het hol van de leeuw de hoofdprijs ophalen geeft winst een extra boost. Zo voelden de spelers van SPM Shoeters’ U24-ploeg het toen ze zondagavond uit handen van FEB-voorzitter Michel Verburg de cup en plakken op mochten komen halen nadat ze diens Zorg & Zekerheid-talentenbrigade in eigen huis met een zwaar bevochten 54-58 zege van de nationale titel in de DTL-league hadden afgehouden. Een zege die eerst in Leiden en vervolgens in Den Bosch op gepaste wijze luister bijgezet werd.

Vijfmaal troffen de Leidse en Bossche DTL-teams elkaar dit seizoen en na de winst van zondagavond in de met liefst 1000 toeschouwers bevolkte uitermate sfeervolle Vijf Meihal is de balans cijfermatig perfect in evenwicht. Naast een puntendeling in een van de twee bekerduels, lieten de equipes van de coaches Richard den Os (ZZ Leiden) en Daan de Heus (SPM Shoeters) elk twee keer winst noteren. Waarbij aangetekend dat de winst voor ‘man of the match’ Frerik Adriaans (topscorer met 22 punten) en de zijnen in het bikkelharde duel van zondagavond natuurlijk als de slagroom op de taart was. De titel: daar draait het tenslotte om!

Zonder iets aan de met luid gejuich door de omvangrijke Bossche aanhang begroete titelgreep af te willen doen, mag duidelijk zijn dat de Leidenaren op deze zondagavond niet voor het geluk geboren leken. Richard den Os leek zijn ploeg na eerder blessuremalheur weer redelijk fris aan de start gebracht te hebben, toen zijn overigens matig gestarte steunpilaar Floris Versteeg met een zware handblessure wegviel. Nadat een week geleden Marijn Ververs zijn neus brak. De spelverdeler was nu wel van de partij maar had amper een inbreng: 0 punten, mede dankzij de strakke bewaking door de SPM-vormgevers.

De gastheer leek er nog niet door aangedaan en hield na een dramatische start (2-9) voorlopig nog gelijke tred met SPM Shoeters dat strak verdedigde, maar – net zoals overigens ZZ Leiden – de aanval maar niet aan de praat kreeg. De punten waren andermaal schaars in de Leids-Bossche slag.

Vrije worplijn

Uiteindelijk zou de kwaliteit van de defensie beslissend gaan worden in de wedstrijd die het oog nooit zou strelen, maar wel zou boeien dankzij de overdaad aan energie waarmee beide teams hun titeldroom najoegen. Den Os’ ploeg , potiger en gespierder in de duels, werd vaker tot de orde geroepen door de refs Spierings, Van Straten en Van Beers. Zodat SPM Shoeters maar liefst 35 keer van de vrije worplijn aan mocht leggen en pinchhitter Jan Driessen en de zijnen slechts 9 keer! De winst die Frerik Adriaans en de zijnen vanaf ‘de lijn’ boekten (7-22!) kregen de Leidenaren niet meer weggepoetst.

En toch hadden ze zes minuten voor tijd nog alle kansen. Zeker nadat coach Den Os poogde de (nog) niet al te soepel marcherende Bossche schutterij met een zoneverdediging  lam te leggen. Nadat hij ook al de power van Leratho Biekman, net terug na een blessure, in de strijd geworpen had. Op het Leidse krachtmens bleven de Bossche rebounders minutenlang het antwoord schuldig zodat het duel vijf minuten voor tijd bij 44-42 nog alle kanten op kon.

Verdienste

De 0-10 run die Frerik Adriaans, ondanks de pijn van een schouderblessure, daarna in eendrachtige samenwerking met Kadeem Pantophlet, Pim de Vries, Irfan Ramovic en Tom van Haeren plaatste, was de Leidenaren echter te machtig. Jan Driessen en Siem Willems sputterden nog tegen, maar de winst – en titel! - kwamen niet meer in gevaar voor de Bosschenaren die inmiddels een fraaie naam opbouwden als kweekvijver van talenten. En grossier in titels.

Kadeem Pantophlet was er in 2006 al bij toen men in de Maaspoort aan de hand van coach Wierd Goedee en sponsor Eiffel Towers de eerste van een hele reeks titels in de wacht sleepte in ’s lands meest prominente talentendivisie. Nu, tien jaar later, liet het Bossche opleidingshuis daarin alweer titel nummer zes uit de serie, bijschrijven. Een verdienste van veel spelers, nu van debuterend coach Daan de Heus en niet in de laatste plaats van Sander van der Holst, het hoofd en technisch vormgever van de SPM Basketball Academy Den Bosch. Die vanuit de coulissen van de Vijf Meihal, waar gastheer ZZ Leiden voor een  perfecte ambiance had gezorgd, genoot van de glorieuze winst van zijn U24-ploeg. Een nieuwe kroon op zijn  werk.  

Zorg & Zekerheiden Leiden U24 – SPM Shoeters U24 54-58 (14-15, 12-10, 9-14, 19-19)

Scores ZZ Leiden: Siem Willems en Jan Driessen 13 (8 rebounds), Leratho Biekman 10, Sjors Bootsman 9, Josy Helena, Adeola Morren, Calvin Poulina en Floris Versteeg 2 punten. 

SPM Shoeters: Frerik Adriaans 22, Pim de Vries 10 (4 assists), Kadeem Pantophlet 8 (9 rebounds), Tom van Haeren 6 (6 rebounds), Irfan Ramovic 5, Gavin van den Wall 3, Wietze Nossek en Amer Banda 2.  

Deel deze pagina

next match
15 December 2018 @ 20:00
vs

Stay in touch with us!